Bitki Çayı Zamanı

Hava durumu tam anlamıyla sonbahar-kış modunda olmasa da ben bugün bitki çayı sezonunu açtım :))

Hem de çoook pratik bir yöntemle. Nasıl mı?

Malzemeler :


  • 2 dilim mandalina 
  • yarı mandaline kabuğu
  • 1 poşet zencefil limon çayı
  • 1 poşet elmalı ıhlamur çayı
  • 2 dilim elma

Yapılışı :


  • Mandalina kabuklarını ve mandalinaları cezveye atın. 
  • Mandalinaları hafif elinizle ezerek suyunu çıkarmayı unutmayın.
  • Sallama poşetleri tüm kağıtlarından arındırıp cezveye ekleyin.
  • Üzerine 80-90 derecelik kaynatılmamış suyu dökün.
  • Cezvenin üzerine bir peçete kapatıp 2-3 dakika bekletin.
  • Mis gibi kokan çayınızı fincana alın.
  • Üzerine elma dilimlerini ekleyin.
  • Afiyetle için. :)))
Bitki çayımızın içinde bulunanların faydalarını da belirtelim hemen. 

Zencefil :
  • İştah açıcıdır,
  • Antiseptik özelliği kanın temiz kalmasını sağlar,
  • Mideyi düzenler,
  • Mide bulantılarını giderir,
  • Mide ağrılarında ve hazımsızlıkta iyi bir seçimdir,
  • Bağırsaklarda biriken ve atılamayan gazların kolaylıkla atılmasını sağlar.
  • Solunum yollarını açar,
  • kanın yapısını daha akışkan hale getirir(ki bu kalbin daha rahat çalışmaı demektir)
  • Vücutta sıcaklık ve terleme meydana getirir.
  • Zencefil gerçekten iyi bir anti oksidandır(oksitleri temizler dışarıya atılmasına yardımcı olur)
  • Kalp ritminin düzene girmesini sağlar.
  • özellikle romatizmal rahatsızlıklarda bin yıllardır kullanılmaktadır.
  • Baş ağrılarını gideici özelliği vardır.
  • Uykuyu rahatlatır,
  • Kandaki kolesterolu diğer bir çok bitkiye nazaran daha fazla oranda düşürür.
Ihlamur : 
  • Sinirleri yatıştırır ve rahatlatır. 
  • Kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı olur. 
  • Uykusuzluğa ve iç sıkıntısına iyi gelir. 
  • Regl ağrılarını hafifleterek daha kolay geçmesini sağlar. 
  • Sindirime yardımcı olur. 
  • İdrar söktürücüdür. 
  • Bağırsak ve böbrekleri temizler. 
  • Böbrek taşlarını ve kumlarını dökmeye yardımcı olur. 
  • Kansızlığı giderir. 
  • Saç dökülmesini azaltır.
  • Vücudu terleterek vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. 
  • Soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir. 
  • Göğsü yumuşatır, bronşları açar ve balgamı söker. 
  • Romatizmaya ve gut hastalığına iyi gelir. 
  • Burkulma ağrılarını hafifletir.
Limon :
  • Ateşi ve tansiyonu düşürür. 
  • Kanı temizler. 
  • Susuzluğu giderir.
  • Kalbi kuvvetlendirir. 
  • Damar sertliği ve romatizma için yararlıdır. 
  • Gribin çabuk atlatılmasını sağlar.
  • Mide, bağırsak ve idraryollarındaki mikropları öldürür. 
  • Gıda zehirlenmesini önler. 
  • İdrar söktürür. 
  • Böbrek ve mesane kum ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.
  • Yüzdeki Sivilceleri geçirir. 
  • Cildin güzelleşmesini sağlar.
  • Karaciğer hastalıklarında faydalıdır. 
  • Dişleri beyazlatır ve diş etlerini kuvvetlendirir.
  • Nezlede şikayetleri geçirir. 
  • Skorbüt hastalığında yararlıdır.
  • Limon suyu ile gargara yapıldığında ağız, boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir.
  • İshali keser. 
  • Kansızlığı önler. 
  • Fazla regl kanamasını önler. 
  • Nasırları söker.
  • Mide ağrılarını dindirir. 
  • Baş ağrılarını ve vücut ağrılarını keser.
  • Yüzdeki çiller için yararlıdır.
Mandalina : 
  • Kanı temizler. 
  • Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. 
  • Kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. 
  • Damar setliği ve felçte faydalıdır. 
  • Sinirleri yatıştırır. 
  • Akşam yemeğinden sonra yenecek 1-2 mandalina uykusuzluk çekenlere faydalıdır. 
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. 
  • Grip olanlara iyi gelir.
Elma : 
  • Zayıflamak için: Elmada sadece 50 kalori vardır ve içinde bulunan petkinden dolayı doyurucudur. Zayıflamak için mükemmel bir meyvedir. Düşük kalorili olduğu için şişmanlığı önler, kan şekeri düzeyini ve yüksek tansiyonu olumlu bir şekilde etkiler.
  • Kabızlık için: Öğle yemeğinden önce yenen bir elma, bağırsakta bakterilerin çoğalıp azalmasını ayarlamada rol oynar ve bu sayede kabızlığı önler.
  • Bağışıklık için: Elmadaki C vitamini vücudun savunma sistemini kuvvetlendirir. Bunun sonucu olarak soğuk algınlığı virüsleri vücuda giremezler.
  • Dişler için: yemeklerden sonra yenen elma, çoğu zaman diş fırçalamaktan daha iyi etki yapar. Çünkü elma çiğnenirken dişlerin arası çok iyi bir şekilde temizlenir.
  • Kolesterol için: Elmadaki petkin Maddesi, zararlı kolesterolü (LDL) düşürür; atardamarları koruyan faydalı kolesterolü (HDL) yükseltir.
  • Kalp için: Elmadaki etkili maddelere yeni keşfedilen 'Phenylalanin' de eklendi. Bu madde, vücutta bulunan ve kalbin çalışmasında destek olan Q enzimini faaliyete geçirir.
  • Demir eksikliği: Demir, C vitamini ile birleştiğinde organizma tarafından mümkün olduğunca iyi şekilde alınır. Elmada her ikisi de vardır.
Sevgiler...







Yorumlar

  1. Hep niyetlenirim bitki çayı içmeye...
    Alırım aktardan yok orman çayı yok grip çayı falan filan...
    Özel süzgeçli kupam ,porselen demliğim bile var...
    Ama gel gör ki iki üç gün sonra bırakıyoruuum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Banu Ablacım gülümsettin yine beni sağolasın. Ben de aynı senin gibiydim ta ki reflü ile boğuşmaya başlayana kadar artık mecburen çay içmek istedikçe bir çay bir bitki çayı içiyorum. Malum biz öğretmenler çaysız yapamayız.
      Sevgiler...

      Sil
  2. Xenep bu güzel yazı için teşekkürler diğer yazıların gibi buda faydalı olmuş. Ben bitki saylarını severim içmesini bu yüzden takip ettiğim siteler var bak buda onlardan biri sende bak istersen takibindeyim : Bitkisel çaylar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiye için teşekkür ederim Cerencim :) Sevgiler...

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sonbahar ve Yeni Okul Yılına Hazırlık

Bir Anne Adayı Olarak Öğrendim ki - 1 : PERSENTİL

SON YAPRAK (The Last Leaf)